El sector eTIC va incrementar la incorporació de la dona un 32.5% en el últims 3 anys

AETIC presenta el seu estudi anual sobre Salaris i Política Laboral en el sector de l’Electrònica, les Tecnologies de la Informació i les Telecomunicacions 2008, del que s’extreu la significativa conclusió que la incorporació laboral de la dona al sector eTIC s’ha vist incrementada un 32,5% des de 2005. Així, durant el passat exercici, les professionals femenines pertanyents al sector van arribar el 39,9%.

L’Associació ha analitzat de forma exhaustiva el panorama laboral de 2008. Com base fonamental, l’informe aprofundeix en l’anàlisi de 80 categories professionals, estructurades al llarg de set departaments típics en empreses del sector tecnològic (comercial, administratiu, tècnic-desenvolupament, administratiu-finances, explotació, manteniment, compres-logística, i planta).

Les franges salarials varien en funció del departament i la categoria laboral ocupada dintre d’aquest. En la franja més alta se situen els directors comercials, que han incrementat la seva retribució un 5,06% des de 2005, guanyant com mitjana un total de 96.940 euros anuals en 2008. Per contra, el directiu amb menors honoraris anuals segueix sent el de fabricació, que ha vist reduir el seu salari un 23,9% durant el mateix període fins a situar-se en una mitjana de 44.964 euros.

Un altre de les dades que mereix ser destacat és el relatiu a la contractació, ja que durant el passat exercici es va trencar la tendència a la baixa de contractacions fixes, malgrat que sempre ha estat superior a la temporal. En 2008, els professionals fixos es van situar en el 85%, un punt i mitjà més respecte a 2007, que va obtenir el pitjor percentatge des de 2005 (83.5%).

En quant a l’edat mitja d’aquests professionals, la forqueta segueix situant-se entre els 33 i 40 anys. Els professionals eTIC titulats mantenen la mateixa representació, un 57%. Entre les titulacions més demandades tradicionalment, es troba Informàtica fregant sempre el 30% des de 2005; seguida de Telecomunicacions entorn del 20 per cent; Econòmiques, 9,5 per cent, i Industrials, amb un 7 per cent de mitjana durant els últims tres anys. La resta són marginals, com Dret, Exactes o Físiques.

En quant al tipus de jornada, durant aquest període s’ha experimentat un canvi tendent a l’augment de la flexible en detriment de la fixa-partida. Així, si en 2005 els treballadors acollits a la flexible representaven el 14,1% , en 2008 la xifra es va situar en el 30,6% . De la mateixa manera, fa tres anys, el percentatge de treballadors amb jornada fixa-partida era del 62%, mentre que en 2008 la xifra es va reduir fins al 47,2 %.

Augment de la plantilla en 2009

Així mateix, a través de les dades aportades per les empreses participants, més de la meitat de les empreses preveuen que les seves plantilles augmentin en 2009. Com mitjana per a aquests casos, la xifra de creixement arribaria a el 6,5%, malgrat l’escenari de crisi. Crida l’atenció que aquesta estimació sigui una mica més optimista que en altres exercicis, com 2006, on es va preveure un creixement del 6% per a 2007.

Per a l’elaboració de la present edició s’han tingut en compte les dades facilitades per un total de 70 empreses del sector, amb un total de 67.046 empleats. L’estudi, que ha contat amb la participació activa dels responsables de Recursos Humans de les Empreses, oferix una anàlisi global i anàlisis específiques en funció de l’activitat principal de les companyies i de la seva grandària.

Font: AETIC

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari