El 26 de febrer, s’ha presentat al Palau Robert de Barcelona el “Baròmetre de les TIC a Catalunya”, un diagnòstic del sector tecnològic català elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya, conjuntament amb DEP Institut.
L’acte, en el que han intervingut com a ponents el president de CTecno i membre del Consell Assessor del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica, Carles Flamerich, el director de DEP, Enric Renau, el director de la Societat de la Informació i membre del Consell Assessor, Josué Sallent, el director general de NTR, Lluís Font, i el president de la Fundació CTecno i membre del Consell Assessor, Ginés Alarcón, ha servit per posar de relleu que els professionals TIC del nostre país suspenen el sector, per bé que es mostren esperançat i optimistes de cara a les oportunitats de futur.
Prop d’un centenar de persones han assistit a la presentació, que es preveu que sigui la primera d’una sèrie anual d’estudis que tenen per objectiu disposar d’una eina vàlida i actualitzada d’anàlisi d’aquest sector al nostre país.
L’estat del sector TIC a Catalunya no arriba a l’aprovat segons els resultats que s’extreuen del “Baròmetres de les TIC 2009”, un diagnòstic del sector tecnològic català elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya, conjuntament amb DEP Institut, i que és el primer d’una sèrie anual d’estudis que tenen per objectiu disposar d’una eina vàlida i actualitzada d’anàlisi d’aquest sector al nostre país.
Malgrat el suspens que rep el sector, es detecten fortaleses que donen eines suficients al sector per continuar creixent i convertir-se en un dels àmbits capdavanters en l’economia catalana.
L’estudi, fet a partir d’entrevistes personals a 20 líders d’opinió del sector (entre ells, directius d’Al-pi, Barcelona Activa, Localret, Telefònica, Indra, Comunicàlia, Port de Barcelona, etc.), i entrevistes on-line a 62 professionals del sector, marca els reptes de futur per al desenvolupament del sector TIC català: la internacionalització i el treball conjunt i coordinat entre empresa, universitat, administració i sector TIC.
Entre les fortaleses que es detecten i que es perfilen com a oportunitats de futur per continuar consolidant el sector com a avantguarda de l’economia catalana hi ha:
- Existència de bones infraestructures
- Bon nivell de formació dels professionals TIC
- Percepció positiva de la tasca feta des de centres d’innovació i universitat
- Bona disposició de pimes i grans empreses per avançar en l’àmbit de les TIC
Entre les debilitats, hi ha:
- El desajustament de l’oferta educativa (FP i universitat) amb les necessitats de les empreses
- Entrebancs legals i burocràtics que dificulten el desenvolupament de les empreses i els nous projectes emprenedors
- La falta de centres de decisió rellevants a Catalunya La baixa inversió en R+D+I
Algunes de les dades quantitatives del Baròmetre són (valoració 0-10)
La predisposició de les empreses a implantar la tecnologia en els processos de producció, organització i comercialització 6,2
L’estat del sector TIC a Catalunya 4,9
L’efecte de la legislació té sobre les empreses del sector 4,2
La inversió realitzada en R+D+i 4,0
El lligam entre el món empresarial i el món universitari 3,8
El lligam entre el món empresarial i els cicles formatius 3,4
Font: CTecno
Veure resum de l’estudi