Els professionals TIC suspenen el sector però en destaquen les oportunitats de futur

El 26 de febrer, s’ha presentat al Palau Robert de Barcelona el “Baròmetre de les TIC a Catalunya”, un diagnòstic del sector tecnològic català elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya, conjuntament amb DEP Institut.

L’acte, en el que han intervingut com a ponents el president de CTecno i membre del Consell Assessor del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica, Carles Flamerich, el director de DEP, Enric Renau, el director de la Societat de la Informació i membre del Consell Assessor, Josué Sallent, el director general de NTR, Lluís Font, i el president de la Fundació CTecno i membre del Consell Assessor, Ginés Alarcón, ha servit per posar de relleu que els professionals TIC del nostre país suspenen el sector, per bé que es mostren esperançat i optimistes de cara a les oportunitats de futur.

Prop d’un centenar de persones han assistit a la presentació, que es preveu que sigui la primera d’una sèrie anual d’estudis que tenen per objectiu disposar d’una eina vàlida i actualitzada d’anàlisi d’aquest sector al nostre país.

L’estat del sector TIC a Catalunya no arriba a l’aprovat segons els resultats que s’extreuen del “Baròmetres de les TIC 2009”, un diagnòstic del sector tecnològic català elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya, conjuntament amb DEP Institut, i que és el primer d’una sèrie anual d’estudis que tenen per objectiu disposar d’una eina vàlida i actualitzada d’anàlisi d’aquest sector al nostre país.

Malgrat el suspens que rep el sector, es detecten fortaleses que donen eines suficients al sector per continuar creixent i convertir-se en un dels àmbits capdavanters en l’economia catalana.

L’estudi, fet a partir d’entrevistes personals a 20 líders d’opinió del sector (entre ells, directius d’Al-pi, Barcelona Activa, Localret, Telefònica, Indra, Comunicàlia, Port de Barcelona, etc.), i entrevistes on-line a 62 professionals del sector, marca els reptes de futur per al desenvolupament del sector TIC català: la internacionalització i el treball conjunt i coordinat entre empresa, universitat, administració i sector TIC.

Entre les fortaleses que es detecten i que es perfilen com a oportunitats de futur per continuar consolidant el sector com a avantguarda de l’economia catalana hi ha:

  • Existència de bones infraestructures
  • Bon nivell de formació dels professionals TIC
  • Percepció positiva de la tasca feta des de centres d’innovació i universitat
  • Bona disposició de pimes i grans empreses per avançar en l’àmbit de les TIC

Entre les debilitats, hi ha:

  • El desajustament de l’oferta educativa (FP i universitat) amb les necessitats de les empreses
  • Entrebancs legals i burocràtics que dificulten el desenvolupament de les empreses i els nous projectes emprenedors
  • La falta de centres de decisió rellevants a Catalunya La baixa inversió en R+D+I

Algunes de les dades quantitatives del Baròmetre són (valoració 0-10)

La predisposició de les empreses a implantar la tecnologia en els processos de producció, organització i comercialització 6,2

L’estat del sector TIC a Catalunya 4,9

L’efecte de la legislació té sobre les empreses del sector 4,2

La inversió realitzada en R+D+i 4,0

El lligam entre el món empresarial i el món universitari 3,8

El lligam entre el món empresarial i els cicles formatius 3,4

Font: CTecno

Veure resum de l’estudi

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari