La terminació ‘.cat’ agrupa ja 35.000 webs segons ha explicat el director de la Fundació Punt Cat, Jordi Iparraguirre. Assolir aquest xifra els ha suposat créixer ‘un 15 %’ durant l’últim any. La fundació és una entitat privada, ’sense ànim de lucre i sense cap afiliació política’, que administra el domini. El director ha destacat que es tracta d’un domini ‘mundialment reconegut, segur i innovador’. Un 10 % dels webs registrats amb domini ‘.cat’ pertanyen a l’administració pública, un 40% són empreses privades i un 50% són associacions. La Fundació no accepta subvencions públiques i el seu propòsit és contribuir a la ’societat de la informació d’àmbit català’.
Molts ‘mites’ que no són del tot ‘certs’ van aparèixer lligats al naixement del domini ‘.cat’. S’associava a dificultats per donar-se d’alta, se’l vinculava només als ‘escriptors i a la literatura’, o se’l criticava per ser massa car. Iparraguirre ha aclarit aquest migdia al Col·legi de Periodistes que no són certs. És ‘molt senzill registrar-se’, està ‘obert a tothom i no ens importa quina sigui l’activitat que s’hi dugui a terme’, i, gràcies al creixement d’altes, tampoc és car. Obtenir un domini ‘.cat’ costa com a màxim 40 euros anuals.
El ‘.cat’ ja va ser un dels primers dominis en oferir els ‘IDNs’ que van permetre respectar caràcters singulars de les llengües, com la dièresi en el cas del català. El director ha insistit en remarcar el domini com un dels més pioners del món i ha volgut provar-ho donant a conèixer que ja s’està desplegant el protocol IPv6 als seus servidors i s’estan implementant els DNSSEC. Segons ha explicat, ambdues tecnologies faran més segura la navegació per internet, especialment en el cas de la comercialització online o les consultes bancàries.
Iparraguirre ha desvetllat també que el domini està situat entre els primers deu del món pel que fa a la relació entre nombre de webs registrats i documents que aquests contenen. A un cercador com ara google hi apareixen més de 50 milions de documents ‘indexats’ a webs amb domini ‘.cat’. Aquesta dada situa el domini de la fundació catalana només per darrere de quatre o cinc a tot el món.
Una de les preguntes més habituals, entre els 8.000 correus que la fundació ha contestat al llarg de l’any 2008, ha estat per què si els webs tenien un domini ‘.cat’ apareixien en castellà. L’explicació es troba en els navegadors. Aquests programes tenen definida com a prioritària una llengua i quan s’introdueix una adreça busca si existeix una versió del web en qüestió en aquesta llengua. Si es navega amb la versió catalana del ‘Firefox’ l’usuari navegarà per tots els webs de domini ‘.cat’ en català.
Font: Tinet