El Mac compleix 25 anys amb vendes rècord malgrat la crisi

Fa un quart de segle un nou artilugi arribava a les nostres vides per a revolucionar la forma que molts treballem i vam gaudir del temps lliure: Apple llançava el Macintosh, més conegut com Mac i que ha convertit al seu hereu en un èxit de vendes malgrat la crisi.

El Macintosh, el primer ordinador comercial amb ratolí i interfície gràfica, arribava al mercat el 24 de gener de 1984 amb un microprocessador Motorola 68000 i un preu inassolible per a la majoria però menor que el dels seus predecessors: 2.500 dòlars.

Apple -que llavors encara era coneguda menjo Apple Computers i només produïa programari i ordinadors- va llançar el seu nou producte a so de bombo i platerets amb un anunci en televisió que es va veure només una vegada i va costar la friolera de 1,5 milions de dòlars del moment. L’anunci va ser dirigit per Ridley Scott i, emulant la novel·la 1984 de George Orwell, donava a entendre que Macintosh venceria al ‘Gran Germà’ i assegurava que “1984 mai seria com 1984″, en referència al gran poder del nou ordinador.

En certa manera, Macintosh va suposar un abans i un després de la informàtica i va introduir un canvi radical en la forma que els usuaris d’ordinadors es relacionaven amb les màquines.

MacPaint i MacWrite

El Mac incloïa dos programes llavors revolucionar-vos: MacPaint, que permetia ‘pintar’ amb el ratolí, i MacWrite, el primer processador de textos en el qual el que l’usuari veia en la pantalla era el que apareixia en el paper. Es tractava d’un aparell molt més senzill de manegar i entendre que la resta dels ordinadors comercials del moment i molts creuen que va asseure les bases per a productes posteriors, com el sistema operatiu Windows. El Mac va fer que tasques com dissenyar o editar fossin accessibles al gran públic, opinen els experts, i ha creat en cada llar potencials competidors dels creatius publicitaris.

Ressorgir a la fi dels 90

El Macintosh era a més un aparell més fàcil de transportar que els seus competidors perquè, malgrat que el seu pes, el disc dur estava incorporat al monitor i tenia, fins i tot, una nansa per a poder moure’l. L’ordinador va assolir ràpidament un fidel grup de seguidors, encara que aviat va començar a acusar la competència del PC i el sistema operatiu Windows.

El Mac va tornar a ressorgir a la fi de la dècada dels 90 amb el retorn de Steve Jobs a Apple i el llançament de l’atractiu iMac en 1998. Vint-i-cinc anys després, el Mac segueix batent rècords de vendes en les seves versions de portàtil i ordinador de sobretaula. I això malgrat el seu alt preu en comparació d’altres marques i la caiguda en les vendes mundials de computadores.

Vendes rècord malgrat la crisi

Entre octubre i desembre de 2008, primer trimestre de l’actual exercici comptable de Apple, la companyia va vendre 2,52 milions d’unitats del Mac, un 9% més que en el mateix període de 2007. En el trimestre anterior la distribució va ser fins i tot superior amb 2,6 milions d’unitats, la quantitat més alta venuda mai per Apple en un trimestre, encara que la seva principal font d’ingressos ja no són els ordinadors.

Amb el llançament en 2001 del reproductor de mp3 iPod i del telèfon mòbil iPhone en 2007 la companyia californiana va tornar a donar en el clau i ambdós són avui els seus líders de vendes. De nou, Apple va apostar per productes que combinen maquinari i programari -imagini el que seria el iPod sense iTunes-, són fàcils d’usar i superen en disseny als de la competència.

El futur: un ‘Mac Mini’ i una simplificació del iPhone

Amb quina ens sorprendrà la companyia en els pròxims anys és impossible d’anticipar. En el sector van circular remors que Apple projectava llançar un nou ‘Mac Mini’ o una versió simplificada del iPhone, però per a saber-ho caldrà esperar a l’estiu, quan Apple acostuma a llançar nous productes.

Font: Expansion

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari