L’STSI presenta el Full de Ruta de Programari Lliure

L’estudi elaborat pel CTTI valora la idoneitat d’implantar aplicacions de codi obert a l’administració catalana i proposa les accions que cal dur a terme per desenvolupar la implementació amb èxit


Presentació full de ruta de programari lliure

El director general de la Societat de la Informació, Josuè Sallent, ha presentat avui el Full de Ruta de Programari Lliure (PL), un estudi elaborat pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) per encàrrec de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació (STSI) que avalua la maduresa de les solucions de codi lliure, fa una anàlisi de les millors pràctiques i cerca oportunitats reals d’implantació del programari lliure en els sistemes informàtics corporatius i departamentals de la Generalitat de Catalunya.

La presentació del Full de Ruta s’ha fet en el marc de la setena edició de les Jornades de Programari Lliure, que se celebren del 2 al 5 de juliol a l’Edifici França de la UPF (Estació de França).

L’objectiu del Full de Ruta de PL és identificar les principals directrius que han de seguir els departaments de la Generalitat de Catalunya pel que fa a la implantació i desplegament d’iniciatives basades en Programari Lliure. En aquest sentit, Josuè Sallent ha destacat “els beneficis que pot aportar per a la Generalitat de Catalunya l’impuls del PL, sobretot perquè afavoreix la reutilització de programari” i també “la necessitat de liderar, des de l’STSI, la gestió del canvi de model a l’administració pública catalana”.

L’estudi s’ha desenvolupat en diferents fases: una primera d’anàlisi de la situació del programari, tant privatiu com de codi lliure, en les plataformes i sistemes informàtics de l’administració catalana, i de detecció d’on –en quins àmbits, departaments, etc.– poden encaixar les solucions de PL. En una segona fase, l’estudi fa una anàlisi i valoració (benchmarking) de l’ús d’aplicacions de codi obert en altres administracions públiques i empreses privades d’àmbit estatal i europeu. Finalment, a partir d’aquestes anàlisis prèvies i de les conclusions que se’n deriven, s’estableix un model i uns criteris d’avaluació de les solucions de PL i es detecta i s’avalua els riscos de portar a terme les iniciatives PL que s’identifiquen com a oportunitats reals d’implantació.

A l’apartat de conclusions, l’estudi destaca la idoneitat d’implantar el PL a la Generalitat de Catalunya i proposa les accions que caldria dur a terme per abordar amb èxit el desplegament de solucions de codi obert a l’administració pública catalana, com ara eliminar barreres metodològiques, culturals i de formació i impulsar normatives que fomentin la interoperabilitat i els estàndards oberts.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari