Empreses més competitives i sector TIC més fort.

Divendres, 06 de juny de 2008

Josuè Sallent i Ribes, director general de la Societat de la Informació


Josuè Sallent

Quines són les línies d’acció de la Direcció General de Societat de la Informació?

Podem dir que en tenim tres: La primera és acostar les TIC als ciutadans i promoure’n un bon ús. La segona és que les empreses catalanes, especialment les PIMES, incorporin les TIC als seus processos productius i puguin ser més competitives. I finalment la tercera és fer un sector TIC més fort.

Però en l’àmbit empresarial les competències no són del Departament d’Indústria, Universitats i Empresa?

Efectivament, el departament encarregat d’empreses té responsabilitat en aquest àmbit però des de la Secretaria aportem una visió vertical de les TIC i un ampli coneixement tant del sector com de l’ús que els ciutadans fan d’aquestes tecnologies.

En qualsevol cas, cap de les accions que estem portant a terme les estem fent sols sinó que en tot moment coordinem les accions entre els dos departaments. Hem trobat un magnífic esperit de col•laboració en tot aquell Departament, especialment a ACC10-

Quin és el projecte més significatiu un l’àmbit de les empreses?

Més que un projecte podem parlar d’un pla que agrupa i dóna coherència a un grapat d’accions no només del Govern sinó del teixit social i empresarial català. Estic parlant del Pla PIMESTIC. És un pla que va començar a finals del 2007 i que, amb un pressupost de 20 M€, vol promoure l’ús de les TIC a les PIME catalanes.

En poques paraules, el que fem és sensibilitzar i donar a conèixer a les empreses que les TIC les poden fer més productives si sabem com usar-les correctament. Posem al seu abast una xarxa d’orientadors que els diuen quines són en concret les tecnologies que s’adapten millor a les seves necessitats i quines són les empreses del seu entorn que els podem proveir. Després se les ajuda en la implementació i el finançament.

Quina és la situació en l’ús de les TIC per part de les empreses?

Si ens fixem en els paràmetres clàssics que surten a les enquestes, com ara número de treballadors que usen ordinadors o empreses connectades a Internet, podem dir que tenim una situació a la mitjana europea. Però el que a nosaltres ens preocupa és si hem estat capaços d’introduir les TIC en els cicles productius, que és on realment cal incidir. En aquest aspecte no estem tant bé, no acabem de treure el suc a les eines que tenen les empreses, s’han quedat a mig camí.

D’altra banda, hem d’assenyalar que la situació és força desigual segons la mida de l’empresa, les micropimes són les que estan pitjor. Igualment l’ús per sectors no és pas homogeni, n’hi ha de força avançats i d’altres que no tant. Per tant, la nostra acció no pot ser només genèrica sinó que hem d’incidir en els sectors tractors de l’economia catalana que encara estan endarrerits i que són susceptibles de fer una incorporació més ràpida i efectiva.

Com influeix en el dia a dia el fet que la STSI estigui al Departament de Governació i Administracions Públiques?

Gairebé totes les accions que desenvolupem a la Direcció General de Societat de la Informació i també a la Direcció General de Xarxes i Infraestructures de Telecomunicacions tenen lloc en el territori, amb la màxima complicitat i implicació dels ajuntaments i consells comarcals. Per tant, el fet d’estar adscrits a la conselleria responsable del món local fa que la nostra interlocució sigui molt més fluida.

En el nostre cas hi ha però un parell d’elements que resulten especialment positius: el fet que la responsabilitat sobre l’administració electrònica -mitjançant la Secretaria de Modernització de l’Administració- i la Xarxa de Punts Òmnia –a través de la Secretaria d’Acció Cívica- estiguin també en el nostre departament ha permès coordinar millor les accions referents a l’administració electrònica i la xarxa de punts TIC.

Font: Butlletí de l´STSI

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari