Prop d’un centenar de centres disposaran el proper curs del programari lliure Linkat


Linkat és un sistema de programari lliure en català per a ordinadors amb nombroses aplicacions educatives. A Expodidàctica es presenta la versió 2.0 de Linkat GNU/Linux, una versió estable que permetrà estendre el programa, ja que fins ara era només prova pilot.

El curs 2005-2006 el Departament d’Educació va implantar com a prova pilot el sistema de programari lliure per a ordinadors Linkat GNU/Linux a més de 20 centres educatius. Es tracta d’un sistema que disposa d’un seguit de característiques i aplicacions que el converteixen en una eina idònia per a treballar als centres, ja que inclou aplicacions d’ofimàtica, d’internet, multimèdia, jocs i d’altres aplicacions educatives.

El conseller d’Educació, Ernest Maragall, ha pogut presenciar en el marc d’Expodidàctica, una demostració pràctica d’aquest sistema. Segons el conseller “Linkat incorpora una potència d’eines de programació per als docents i per als propis alumnes en els centres també potentíssima, fet que és una demostració de fins a quin punt tothom té al seu abast l’ús d’eines més modernes i més potents des del punt de vista didàctic i pedagògic”.

El conseller ha afegit que el Linkat és un de tants exemples que demostren l’excel·lència del sistema educatiu català: “El sistema educatiu a casa nostra compta amb un arsenal de possibilitats tecnològiques, pedagògiques, editorials i de material didàctic -amb tota l’amplitud del terme- de primera fila”. Segons Maragall “cada any veiem novetats, incorporacions i innovacions importants. És clar que la utilitat per als professionals del sistema, per als centres i per als mestres i professors és indiscutible”.

Linkat, eina tecnològica per als centres educatius

El Linkat suposa respecte d’altres programes informàtics la possibilitat de disposar d’un software gratuït, el que representa un estalvi en pagament de llicències per part dels centres. El sistema, a més, aposta per compartir el coneixement i la participació, així com per estendre l’alfabetització digital entre tots els escolars.

Amb la presentació de la versió 2.0 de Linkat GNU/Linux, l’objectiu del Departament d’Educació és implantar el programari lliure, com a mínim, a prop d’un centenar de centres escolars durant el proper curs 2008-2009. A més, tots els centres nous que a partir d’aquest curs es creïn a Catalunya tindran incorporada la tecnologia necessària per a poder utilitzar el Linkat.

La Linkat 2.0 presenta un seguit de novetats:

  • Un nou escriptori amb efectes 3D, que amplia les possibilitats d’interacció amb l’usuari.
  • Noves aplicacions, fins a un total de 50.
  • Síntesi de veu en català.
  • Compatibilitat amb la majoria d’ordinadors existents al mercat.

Un projecte de futur

El Departament d’Educació vol estendre l’ús de Llinkat entre els centres escolars, i per això ofereix la possibilitat d’incorporar el sistema a totes aquelles escoles i instituts que ho desitgin. A l’estat el projecte educatiu d’ús de Linux el fan servir algunes comunitats autònomes com Andalusia, Extremadura, Castella – la Manxa, Madrid i la Comunitat Valenciana.

Un dels avantatges d’incorporar Linkat és que suposa pels centres un estalvi en la compra de llicències legals. El seu funcionament, a més, és estable, s’actualitza automàticament i no necessita antivirus per protegir el sistema.

Linkat també té en compte no només l’estalvi econòmic, sinó també l’energètic i ecològic. És per això que un dels aspectes positius és que els ordinadors necessaris per a implantar-ho no cal que siguin nous, sinó que poden ser reutilitzats de tal manera que es poden crear aules de baix cost. Linkat també ofereix la possibilitat de treballar amb terminals lleugers que redueixen en un 75% les emissions de CO2, passant dels 200 watts per ordinador que es gasta actualment als 50 watts.

La versió 2.0 de Linkat i tota la informació necessària sobre el sistema es pot consultar al portal http://linkat.xtec.cat

Font: Lafarga.cat

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari