Entrevista a Marcelo d’Elia Branco

Marcelo d’Elia Branco, Consultor de tecnologies per a la Societat de la Informació i Director del Campus Party Brasil,  és un dels referents brasilers en l’impuls i la difusió del programari lliure i és impulsor del projecte softwarelivre.org i va assessorar durant el 2006 i 2007 a la Generalitat de Catalunya en temes de programari lliure.

Quina és la seva visió de la situació actual del programari lliure a nivell global?
El programari lliure està essent utilitzat àmpliament per les Administracions Públiques, el programari lliure és clau pel desenvolupament d’una indústria tecnològica i és clau per a la innovació del texit productiu de qualsevol país. Crec que el programari lliure avui és clau pel desenvolupament econòmic en funció que estem vivint en un nou escenari postindustrial. L’escenari del programari privatiu és l’escenari de la revolució industrial, una etapa històrica ja passada. El programari lliure viu en un moment molt important i un moment que no pot deixar escapar cap país.

Quina és la situació del moviment del coneixement lliure o cultura lliure?
La idea de bloquejar la innovació, la idea de bloquejar el coneixement no són idees compatibles amb Internet, són idees antigues de l’era industrial. Per tant, el coneixement lliure i la cultura lliure és una idea contemporània, és una idea actualitzada. El moviment de la cultura lliure, el moviment de la llibertat, del coneixement lliure és un moviment que està molt associat a la idea del programari lliure.

Què li pot aportar al ciutadà (usuari final) utilitzar programari lliure?
De forma directa és la llibertat, la llibertat de poder utilitzar un ordinador sense ser vigilat, la llibertat de poder modificar el programa. Això és pel que fa a la llibertat. El segon benefici és la possibilitat d’utilitzar un programa d’ordinador que beneficia tota la societat: la cadena productiva, les empreses que poden beneficiar-se, las seves universitats i escoles. Els beneficis directes i indirectes són molt importants per aquest ciutadà.

Quin paper tenen les comunitats en el desenvolupament del programari lliure?
A la societat en xarxa, l’esperit de col·laboració és la principal diferència de la propietat industrial. Les comunitats són claus pel desenvolupament del programari lliure, pel desenvolupament de la cultura lliure. Un espai com aquest com el Citilab és un espai privilegiat perquè té una estructura que les comunitats de la regió, de tota Catalunya, poden tenir com a referència per desenvolupar els seus projectes. Crec que el Citilab és una referència no només per Catalunya sinó internacional, és un lloc interessant perquè les comunitats d’Internet se sentin com a casa seva.

Quin és el paper que han de tenir les administracions en l’àmbit del programari lliure?
L’administració pública té la tasca de traçar les polítiques públiques de desenvolupament econòmic de l’àrea de les TIC. L’opció de l’administració pública d’impulsar el programari privatiu seria una mala opció pel país d’aquella administració. L’opció d’impulsar el tema del programari lliure com a prioritat d’una administració seria d’ajudar al país a sortir i impulsar el teixit productiu. Aquest seria un dels aspectes claus del paper de l’administració: el de potenciar el desenvolupament econòmic del sector de les TIC.

Font: Citilab

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari