Tribunal Arbitral del COEIC

En dates recents el Tribunal Arbitral del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica deCatalunya ha dictat el seu primer laude; el primer d’un Tribunal Arbitral en Informàtica a Espanya.

Des de la seva creació en abril de 2005, nombroses empreses han confiat en la solvència, independència e imparcialitat del Tribunal Arbitral del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya per a dirimir possibles controvèrsies en els seus contractes de Tecnologies de la Informació, incloent a tal efecte la corresponent clàusula arbitral en els mateixos.

tribunal.jpg

No ha sigut fins a aquest primer cas, però, que s’ha requerit al tribunal per a resoldre un conflicte al respecte, sent aquest un cas d’entitat, amb un import en litigi de 1.200.000€. El Tribunal, format per tres membres, ha tingut en consideració més de 1.500 pàgines de documentació y ha aconseguit un laude que està sent executat voluntàriament en tant sols 4 mesos d’actuació arbitral, tot i que els terminis processals han estat en suspens durant quasi 2 mesos degut a una qüestió prejudicial penal elevada per una de les parts.

A més d’una major celeritat i agilitat respecte a la justícia ordinària i de la complertaconfidencialitat respecte a les parts i l’objecte del conflicte que son característiques de qualsevol arbitratge, cal destacar que ha sigut innecessària la intervenció de perits, doncs sent els àrbitres experts en la matèria, han pogut comprendre la controvèrsia per si mateixos, amb l’estalvi econòmic que això representa, redundant aquest fet, a més, en una major justícia i qualitat tècnica de la decisió arbitral.

L’arbitratge és una forma de resolució de conflictes alternativa a la justícia ordinària que es caracteritza per una major agilitat, flexibilitat y economia. En el cas del Tribunal Arbitral del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya l’arbitratge institucional d’equitat que ofereix minimitza, a més, aspectes criticats del arbitratge, como la possible parcialitat dels àrbitres, fent valer la seva independència i solvència per a obtenir la major imparcialitat y qualitat dels laudes dictats.

La rapidesa y agilitat no resten fermesa als laudes, que a l’empara de la Llei d’Arbitratge 60/2003 de 23 de desembre de 2003, obtenen la força d’una sentència ferma, esdevenint “cosa jutjada” un cop exhaurits els terminis d’impugnació que marca la mateixa llei, sent únicament anul·lables per motius formals mitjançant recurs davant l’Audiència Provincial. Sent a més els àrbitres experts en la matèria, es fa innecessària la participació de perits en la majoria dels casos, cosa que afavoreix una major economia, qualitat tècnica y justícia dels laudes.

Per a sotmetre’s a l’arbitratge institucional d’equitat del Tribunal Arbitral del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya cal incloure en la contractació la seva clàusula arbitral, o en el seu defecte, poden ambdues parts sotmetre’s al mateix de forma voluntària a posteriori inclús un cop descobert el conflicte.

anguas.jpg

Per Joaquim Anguas. Més informació: www.anguas.com

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari