Contra el programari lliure i el seu benefici

El passat mes de novembre el “centre d’estudis” Enter va publicar un informe sota el títol El modelo económico del software libre. Enter és una consultora vinculada a l’Instituto de Empresa. A l’informe no apareixen els noms dels autors, com acostuma a ser habitual en feines d’encàrrec, en aquest cas, de Microsoft.

Aquest és l’informe, obertament de caràcter neoliberal, que Microsoft Ibérica envia a polítics, empresaris i mitjans de comunicacions per defensar el model econòmic darrera de la seva indústria i carregar contra el programari lliure. A nivell europeu fa temps que existeix Initiative for Software Choice finançada per Microsoft i amb l’objectiu principal d’aturar mesures legislatives a favor del programari lliure.

Algunes perles de l’informe:

Otra estrategia para mitigar el riesgo, muy frecuente en desarrolladores de software libre, está basada en la imitación de productos comerciales de éxito. De hecho, es tan frecuente que cuestiona uno de los argumentos más utilizados para defender un apoyo de las autoridades al software libre: que este tipo de actividad se caracteriza por unas dosis elevadas de innovación. La realidad apunta más bien hacia lo contrario.

Fa temps vaig escriure un article que s’anomena Innovació al món del programari a l’era d’Internet on es rebat aquesta idea de forma extensa.

Continuem:

Uno de los estudios más conocidos es el realizado por IDC en 2002, cuyo objeto era comparar, a lo largo de un período de cinco años, los TCO’s de sistemas respectivamente equipados con Windows 2000 Server y Linux Server.

Crec que es refereixen a un estudi que té ja 6 anys i que Microsoft va encarregar a IDC 🙂 Aquest anàlisis ha estat rebatut en nombroses ocasions, per exemple CiberSource afirma:

If the report had indeed been following preselected scenarios stipulated by Microsoft, with no references to underlying methodology and raw data, then this should be borne in mind by any readers of the report.

Per una anàlisis TCO existeix de fa força temps l’execel·lent pàgina Why Open Source Software / Free Software (OSS/FS, FLOSS, or FOSS)? Look at the Numbers!.

Però de totes les perles em quedo amb aquesta:

El empleo de software libre facilita el fomento de las lenguas propias. Sin duda esto garantiza un incremento del coste; lo que queda por demostrar es si genera beneficio social.

És indignant que a dia d’avui hagem de llegir aquestes barbaritats. Podem deixar d’ensenyar anglès a les escoles també davant de la seva potencial manca de generació de benefici social.

En l’informe també tenen temps per criticar el CENATIC:

Este centro tiene previsto realizar inversiones por un total de 2,29 millones de euros en el periodo 2007-2009 para impulsar el desarrollo de software libre en España. Adicionalmente, en el periodo 2008-2009, tiene previsto crear un centro de referencia de formación y certificación de recursos humanos especializados, actuaciones de consultoría técnica y legal, asesoramiento técnico y legal a administraciones y empresas y un laboratorio de certificación de productos, certificación de la compatibilidad de productos y tecnologías con sistemas basados en fuentes abiertas.

Resulta imposible encontrar en la web del ministerio ni en la del nuevo centro una argumentación sobre la bondad relativa del software libre en relación con el propietario que justifique la financiación pública, utilizando impuestos de los ciudadanos en una iniciativa de estas características.

L’informe en total té 68 pàgines. Si algú té interès en un rebat de la majoria d’arguments el que vam explicar fa temps al llibre Programari lliure i empresa a Catalunya. Experiències empresarials i casos d’èxit és totalment vàlid.

 Font: Jordi Mas,  http://www.softcatala.org/%7Ejmas/bloc/

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari