El 40% de les micropimes catalanes no tenen ordinador i només el 28% tenen web pròpia

El departament de Governació i el d’Indústria han detectat que les micropimes catalanes, les empreses amb menys de deu treballadors, són les més reticents a l’hora d’implantar noves tecnologies. De fet el 40% d’aquestes empreses no tenen un ordinador i tan sols el 28% disposen de web pròpia. Per això, els dos departaments preveuen destinar més esforços en el pla Pimestic de l’any que ve perquè aquestes empreses puguin disposar de TIC per augmentar la seva competitivitat sobretot en moments de crisi econòmica com l’actual. El pla compta amb un pressupost de 20 MEUR fins el 2010 del qual ja n’ha executat la meitat.

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, el secretari d’Indústria i Empresa, Antoni Soy, i el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, han analitzat el funcionament del pla Pimestic al llarg d’aquest any. Tot i que asseguren que globalment en fan una valoració positiva, han detectat algunes carències. La intenció és posar fil a l’agulla per superar aquestes mancances.

A banda d’aquesta manca d’interès de les micropimes per implantar noves tecnologies, també han detectat que a Catalunya hi ha poques pimes TIC, és a dir, petites i mitjanes empreses que treballin assessorant i subministrant les tecnologies i a altres pimes. ‘És molt més fàcil que una pime TIC de l’Alt Empordà sàpiga què necessita una pime de la mateixa comarca’, ha detallat Soy.

El pla compta amb tres eixos bàsics de funcionament: la difusió, l’assessorament i la implementació i finançament. En l’apartat d’orientació han rebut des del gener d’aquest any sol·licituds de 514 empreses, una mitjana de 54 peticions mensuals. Amb aquest servei d’orientació posen a l’abast de les petites i mitjanes empreses una xarxa de 49 experts en TIC que els assessoren. Precisament aquest és un altre dels punts que volen revisar, ampliar la presència territorial de la xarxa d’experts.

Per zones, el 45% de les sol·licituds s’han fet a Barcelona, el 13% a Lleida, l’11% són d’empreses gironines, el 9% de l’Alt Pirineu i Aran, el 7% de les Terres de l’Ebre i, finalment, el 5% del Camp de Tarragona.

Ausàs ha relacionat directament l’èxit de les empreses amb l’ús ‘ajustat’ de les TIC que necessitin. De fet, assegura que cal potenciar-les com a valor afegit i no només com ‘un afegitó’. Ha de ser, segons el conseller, un motor per integrar en el procés productiu. En aquest sentit reconeix que les pimes són les que tenen l’índex ‘més baix’ d’utilització de les TIC.

En el tercer eix del pla Pimestic han fet dues convocatòries públiques per a subvencionar actuacions relacionades amb les TIC. En total ha suposat una inversió d’1,3 MEUR. En l’apartat de sensibilització de l’empresariat han organitzat 98 jornades que han comptat amb uns 7.000 participants i el web habilitat ha rebut 25.000 entrades.

Font: Tinet

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari