Fer ciència oberta. Un diàleg públic amb Michael Nielsen, PhD

Organitzen: Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, ICTA , UAB i Institució Catalana d’Història Natural, ICHN

Dimecres 14 de Setembre de 2011, a les 19:00 hores

Institut d’Estudis Catalans; Sala Prat de la Riba; Carrer del Carme 47; 08001 Barcelona. Assistència lliure. Acte en anglès

Michael Nielsen és autor y defensor del concepte de ciència oberta (open science), que proposa una nova manera de fer ciència i descobriments. El seu llibre  “Reinventing Discovery” es publicarà la tardor del 2011 a Princeton University Press.

Nielsen escriu, en referència a la xerrada que presentarà a Barcelona i que recentment ha presentat a les Universitats de Waterloo i de York, a Canadà, i a la Public Library of Science de San Francisco (USA),  “Internet està provocant un canvi radical en la manera com es produeixen els descobriments científics. A aquesta conferència explico que les col·laboracions online en massa s’estan fent servir per demostrar teoremes matemàtics i per externalitzar problemes científics. També que compartir projectes científics a la xarxa està fent possible que els aficionats duguin a terme descobriments científics. Emprar els recursos online permet amplificar la nostra intel·ligència col·lectiva i ampliar la nostra capacitat de resoldre problemes científics.  Avui dia encara hi ha moltes barreres culturals que cohibeixen els científics a l’hora de fer servir els recursos online a fons.  A la conferència es parlarà d’aquestes barreres, i també de la manera de superar-les”.

Nielsen, es va formar a la Universitat de Queensland, va tenir la beca Fulbright a la Universitat de New Mexico, va treballar al Laboratori Nacional de Los Alamos i també a Caltech amb la beca del premi Richard Chace Tolman. També va ser Professor Fundador d’informació de ciència quàntica, va ser becat per la Federació de la Universitat de Queensland, i membre senior de la Facultat al Perimeter Institute de Física Teòrica. Ha escrit més de cinquanta articles científics, incloent-hi els que li van ser encarregats per les revistes Nature i Scientific American i el que va rebre el reconeixement de la revista Science Magazine com un dels deu grans avenços científics del 1998. L’any 2008 va deixar la seva plaça de professor titular per dedicar-se exclusivament a open science.

A Catalunya ja s’està treballant recentment en el projecte dades obertes aplicat a dades administratives; arribarem a posar marxa també l’obertura de dades científiques?

Per a més informació sobre les activitats i les intervencions públiques de Michael Nielsen visiteu http://michaelnielsen.org


 

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari