16 de juny, dijous. Open Data: el repte d’alliberar el coneixement de les organitzacions, al Cibernarium

La Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació i el Cibernàrium – Barcelona Activa et conivden a la jornada:
Open Data: el repte d’alliberar

el coneixement de les organitzacions

 

L’Open Data (que en català traduïm com a “dades obertes”) és una filosofia i una pràctica que implica que certes bases de dades de les organitzacions puguin ser de lliure accés per a tothom, sense limitacions tècniques o legals.

La Comissió europea, que hi ha legislat a favor, considera que les dades públiques han de ser reutilitzades, tant per la ciutadania com per les empreses, ja que això a més de transparència, suposa un motor al desenvolupament de la societat de la informació i el coneixement sobretot per al sector dels continguts digitals. En aquest sentit, les administracions públiques catalanes estan començant a alliberar bases de dades de diferent tipus.

En aquesta jornada, alguns dels principals experts del sector faran una repassada als reptes, riscos, oportunitats i dificultats que les dades obertes impliquen en el procés d’obertura però també en el d’utilització i explotació.

La jornada s’adreça a persones interessades en l’aplicació de les noves tendències tecnològiques al desenvolupament de l’activitat econòmica i la millora de la qualitat de vida de les persones, tant des de les administracions públiques com des de la iniciativa privada.

Dia:
Dijous, 16 de juny de 2011
Hora:
18:30 – 20:30h
Lloc:
Auditori Cibernàrium de l’edifici MediaTIC

(Roc Boronat 117, 1a planta – 08018, Barcelona)

Ja pots realitzar la teva inscripció a la jornada.
Programa de l’acte
18:30 – 20:30h
PONÈNCIES
Introducció als conceptes d’Open Data. Un pas endavant més cap a un món Open
Sr. Josep Fígols, President de CatPL (Associació Catalana d’Empreses per al Programari Lliure) i president d’Ubiquat Technologies

http://www.catpl.cat

http://www.ubiquat.com
En aquesta ponència es farà una introducció a l’Open Data que servirà de punt de partida a les presentacions posteriors. Es farà èmfasi en el fet que Open Data no és un fet aïllat i en els seus lligams amb el Programari Lliure. (Ponència en català)

Open Data: règim i qüestions legals
Sr. Malcolm Bain, Advocat especialista en el Dret de les TIC i soci fundador d’Id law partners

http://www.id-lawpartners.com

El concepte de OpenData implica bàsicament dos temes legals: l’accés a les dades (sobretot del sector públic) i les seves condicions d’ús (règim de llicència). Des de la Llei 37/2007 sobre la reutilització de la informació del sector públic, es pot tenir accés a dades públiques. La qüestió és: a quines dades i sota quines condicions? Això ens porta a la segona pregunta, s’ha de llicenciar aquestes dades de manera “oberta”, d’acord amb principis d’accés i ús lliures, similar al programari i continguts lliures? Com, i quines implicacions té per a l’usuari? (Ponència en castellà)

Open Data, nou paradigma
Sra. Pilar Conesa, Directora d’Anteverti

http://www.anteverti.com

L’Open Data és un concepte que va molt més enllà de publicar informació. Implica un canvi en la conceptualització del tractament de la informació en l’administració pública i en el model de serveis que la societat civil o les empreses privades poden realitzar. Tots dos conceptes impliquen canvis culturals i cal marcar pautes en els plantejaments de tot nou projecte. S’analitzaran els reptes per abordar una política d’open data, els canvis de paradigma en la visió del tractament de la informació i en el mix de serveis públics/societat civil/privats, el canvi cultural que implica, la necessitat d’establir pautes de futur i les oportunitats de negoci que genera (Ponència en català).

Open Data BCN: el servei de dades obertes de l’Ajuntament de Barcelona
Sra. Marta Continente, Directora de Comunicació i Sistemes d’Informació de l’Ajuntament de Barcelona

http://bcn.cat

La presentació exposa el servei de dades obertes de l’ajuntament de Barcelona, la motivació, els objectius i les característiques principals d’aquest servei (Ponència en català).

Oportunitats de l’Open Data per l’empresa: rodalia.info
Sr. Daniel Julià, soci de pimpampum.net

http://www.pimpampum.net

Oportunitats, problemes, dificultats, i coses a tenir en compte al desenvolupar aplicacions open-data. Recomanacions als emprenedors que vulguin tirar endavant projectes en aquest àmbit. El cas de rodalia.info i altres projectes de referència. Hi ha realment oportunitats de negoci en aquest àmbit? És rodalia.info un projecte rentable o ho podria arribar a ser? On hi pot haver més oportunitats? (Ponència en català).

MODERA
Sr. Josep Fígols, President de CatPL (Associació Catalana d’Empreses per al Programari Lliure) i president d’Ubiquat Technologies

http://www.catpl.cat

http://www.ubiquat.com

INSCRIPCIONS:
L’assistència és gratuïta. Per inscriure’s cal emplenar aquest FORMULARI.

D’acord amb la Llei orgànica 15/1999, de protecció de dades de caràcter personal, les vostres dades seran incorporades al fitxer “Jornades i actes informatius”, del qual és responsable la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació. La finalitat és convocar i realitzar jornades i actes informatius i portar-ne el control. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, cancel•lació i oposició mitjançant un escrit adreçat a la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació: Carrer Salvador Espriu, 45-51, 08908, Hospitalet de Llobregat.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Agenda. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari