Les empreses que utilitzen les TIC són més competitives

Un informe de la UOC revela que els treballadors de les empreses del coneixement guanyen un 35% més.

Les empreses que s’organitzen en xarxa són més competitives que la resta, segons un informe coordinat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) que duu el títol «TIC i treball: cap a nous sistemes organitzatius, noves estructures ocupacionals i salarials, i nous mecanismes d’intermediació». A més, l’estudi també demostra que els treballadors de les empreses del coneixement guanyen un 35% més que la mitjana. Aquestes dades són fruit d’una mostra recollida en més de 2.000 empreses catalanes representatives del teixit econòmic del país.

L’informe, coordinat pel professor d’Economia i Empresa de la Universitat i director del grup interdisciplinari sobre les TIC de la UOC, Joan Torrent, conclou que les empreses catalanes que utilitzen més l’organització en xarxa presenten uns resultats superiors que les que funcionen d’una manera més tradicional. Tot i això, l’informe també revela que només una cinquena part de les empreses catalanes s’organitzen d’aquesta manera. Les característiques de l’organització en xarxa es resumeixen en l’establiment de fronteres permeables, l’aplanament d’estructures, l’orientació de projectes, la comunicació directa i el compromís i la confiança.

Salaris més alts en les empreses del coneixementUna altra dada significativa de l’estudi és que el salari mitjà dels treballadors de les empreses del coneixement (sector de les TIC, edició, recerca i desenvolupament i educació) és de 14,4 euros per hora treballada, xifra que representa un 35% més que la mitjana de la resta de sectors d’ocupació (dades de 2002). A més, la diferència en el salari entre homes i dones es redueix a la meitat en les empreses d’aquests sectors respecte a altres tipus d’empresa.

L’estudi constitueix l’eix central del darrer número de la revista digital UOC Papers i també conté dades relatives a la importància de la utilització de les TIC per a trobar feina, dades amb què es corrobora que només un 27,8% dels internautes espanyols han utilitzat internet per a trobar un lloc de treball i que majoritàriament són les dones d’entre 25 i 34 anys les que utilitzen els nous mecanismes d’inserció laboral.

El dossier, en què han participat experts de la UOC i de la Universitat Rey Juan Carlos, conclou que «la introducció de les TIC, per si sola, no determina cap resultat en el mercat de treball». Els experts afirmen que és quan aquesta implantació es combina amb altres factors (estructuració de l’empresa o competències dels treballadors) que hi ha una millora en les condicions laborals i en els beneficis econòmics de les empreses.

Font: UOC

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari