Taller de visualització i anàlisi de dades geoespacials, 12 de març a l’espai Vilaweb

 

http://media140.cat/2012/02/taller-de-visualitzacio-i-analisi-de-dades-geoespacials/

Després de l’interès generat pel taller de dades per a periodistes que va oferir Carlos Alonso el 2011, hem preparat un nou taller de visualització i anàlisi de dades geoespacials per a professionals, científics, comunicadors, acadèmics, investigadors i treballadors de l’administració pública i de l’empresa.

El dia 12 de març, de 18.00 a 21.00 a l’Espai VilaWeb -Carrer Ferlandina, 43 (Barcelona)- Sergio Álvarez Leiva farà un repàs de les principals plataformes per a visualització i anàlisi de dades geoespacials que hi ha; explicarà quines són les més adequades per a cada projecte, quines tenen un ús més o menys intuïtiu, les que són més flexibles i les més fàcils d’usar.

Veurem la diferència entre Fusion Tables (que vam aprendre a utilitzar en l’últim taller de media140 sobre dades) i CartoDB, una plataforma –d’ús gratuït (freemium) i codi obert– en el desenvolupament de la qual ha participat el mateix Sergio i que permet fer anàlisis estadístiques molt potents: la plataforma ofereix la possibilitat d’estudiar densitat de punts, camins més curts i relacions geoespacials.

En Sergio ens ensenyarà la manera de realitzar, visualitzar i treballar dades geogràfiques utilitzant Cartodb. Realitzarem exercicis per veure com els mapes poden ajudar-nos en el procés d’anàlisi de les dades i més tard, a l’hora d’explicar històries, descriure processos, valorar situacions, etc.

Aprendrem alguns conceptes bàsics sobre el disseny de mapes i durem a terme exemples de mapes temàtics, com ara gridmaps, Choropleth o simples mapes de punts. A més, veurem les principals fonts de dades i de repositòris d’opendata que podem fer servir per a les anàlisis.

En Sergio s’ha proposat ajudar-nos a crear (almenys) dos mapes utilitzant algunes dades geoespacials i assegura que no necessitem coneixements de programació: podrem publicar el mapa al nostre bloc.

La NASA , el Convention on Biological Diversity, o el Wall Street Journal, entre més, utilitzen ara mateix Cartodb per a la creació de mapes i la realització d’anàlisis. En el cas concret de Wall Street Journal, Cartodb els permet crear mapes d’una manera extremadament ràpida per poder seguir el ritme que un mitjà de comunicació com aquest requereix.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Agenda. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari