Caiguda en els preus de llicències de programari

Segons la consultora Gartner, el codi obert seria una de les principals raons que motivaran a llarg termini una forta caiguda en els preus de les llicències de programari. Pocs rubros de negoci han resultat en companyies tan lucratives com el sector de programari.

plliure.jpg

Encara que pot ser costós desenvolupar un programa informàtic, una vegada que aquest està acabat les despeses de produir noves còpies són mínims. Les companyies que assoleixen superar la frontera màgica que els ingressos superin els costos, poden ràpidament percebre enormes guanys.

Però, aquest lucratiu model de negocis es veu amenaçat des de diversos fronts. El codi obert, el programari com servei (SaaS), i la externalizació són tres tendències que segons la consultora motivaran una caiguda en els preus.

Des de sempre, la compra i venda de llicències de programari s’han realitzat sota les premisses dels venedors. Els compradors han tingut la possibilitat de triar entre diferents proveïdors de programari, però encara que les llicències d’ús poden ser distintes, el seu contingut essencial és el mateix, i els productors de programari no han estat interessats a discutir les condicions de les llicències.

“Fins a ara, el segment de programari ha estat en una posició única, que els compradors han tingut molt poc poder de negociació després d’haver comprat les llicències del programari. Creiem que aquesta situació canviarà radicalment durant els pròxims 5 a 10 anys”, va declarar William Snyder, director de Gartner, en una anàlisi.

El codi obert es presenta com l’alternativa principal. Gartner descarta que el codi obert pugui desplaçar a les grans solucions propietàries de les companyies de programari, però estima que crearà una saludable pressió en els preus. La consultora destaca especialment les àrees de sistemes operatius, eines de desenvolupament en tecnologies de bases de dades com sectors que el codi obert es convertirà en una alternativa real i atractiva, i amb això un factor que facilitarà la reducció dels preus.

Gartner també destaca la externalización de serveis a països de baixos costos com un argument important per a la reducció dels preus del programari. En la mesura que aquest mercat maduri disminuiran les necessitats de desenvolupar internament el programari.

El mateix serà el cas amb el programari com servei. Si les tasques informàtiques poden ser realitzades de manera segura amb un proveïdor extern, l’empresa no necessitarà comprar i donar manteniment al seu propi programari. El pronòstic de Gartner indica que en 2011 una quarta part de tot el programa per a negocis serà distribuït d’aquesta forma.

Font: Gartner

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Uncategorized i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.