Resultats actualitzats sobre el bosó de Higgs

L’excel·lent rendiment del col·lisionador LHC permet als detectors ATLAS i CMS doblar en només uns mesos les dades acumulades respecte a l’any 2011. La gegantina capacitat de procés de dades del sistema Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) possibilita l’obtenció d’aquests resultados. El PIC és centre de primer nivell de WLCG.

Manuel Delfino, membre del Consell Assessor del COEINF.

Nota de premsa

Els experiments del Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN actualitzen resultats sobre el bosó de Higgs i podrien anunciar el seu descobriment.

Bellaterra / Ginebra, 4 de juliol de 2012. 20120704_PIC_NotaPrensa.pdf

L’excel·lent rendiment del col · lisionador LHC permet als detectors ATLAS i CMS doblar en només uns mesos les dades acumulades respecte a l’any 2011. La gegantina capacitat de procés de dades del sistema Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) possibilita l’obtenció d’aquests resultados.El PIC és centre de primer nivell de WLCG.

El dimecres 4 de juliol de2012, apartir de les 09:00, els portaveus dels experiments ATLAS i CMS presentaran al CERN seminaris científics detallant els complexos procediments de reconeixement de patrons i anàlisi estadística amb els quals han examinat un “paller” de milers de milions de col·lisions protó-protó a energies de 8 Tera-electronvoltios a la recerca de la “agulla” que representa el senyal d’algunes dotzenes de bosons de Higgs que s’hagin produït.

El suport informàtic per a aquesta cerca, realitzada per centenars d’equips de professors, investigadors i estudiants de doctorat repartits en universitats i centres de recerca de tothom, està a càrrec del sistema WLCG. Aquest sistema té un nucli central format per el mateix CERN a Ginebra i 11 centres de primer nivell connectats directament al laboratori mitjançant fibres òptiques de 10 Gigabits per segon.

Espanya contribueix al nucli central de WLCG amb el centre de primer nivell al Port d’Informació Científica (PIC), situat al Campus d’Excel·lència Internacional de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El PIC es manté mitjançant un conveni entre el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, el Centre d’Investigacions Energètiques, Medi Ambientals i Tecnològiques (CIEMAT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat, l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE, consorci de la Generalitat de Catalunya i la UAB) i la pròpia UAB. El Prof Manuel Delfino, catedràtic de la UAB i director del PIC, i el Dr Gonzalo Merino, investigador del CIEMAT, lideren el projecte del Pla Nacional d’I + D + I que finança específicament el projecte de centre WLCG de primer nivell en el PIC.

Per fer front a l’allau de dades que genera l’LHC – dotzenes de milers de Terabytes per any, de les quals un 6% és processat a Espanya – el PIC gestiona un gran centre de dades la capacitat creix a un ritme anual de 40%. Actualment disposa d’uns 4000 nuclis de càlcul i uns 6000 Terabytes de disc interconnectats per una xarxa de 10 Gbps altament commutada, capaç de suportar simultàniament milers de fluxos de dades. A més disposa d’un magatzem robotitzat de cinta magnètica que permet als científics tornar a accedir a tots els dades acumulades per així refinar els complexos processos d’anàlisi en recerca del Higgs. La connexió al CERN s’aconsegueix gràcies a la col.laboració de l’Anella Científica i RedIRIS. Un aspecte únic del sistema del PIC és que funciona de manera integrada amb el CERN i els altres 10 centres de primer nivell a Alemanya, Canadà, França, Holanda, Itàlia, els països escandinaus, Regne Unit, Estats Units i Taiwan, formant un enorme sistema planetari per fer-se càrrec del flux de dades de l’LHC i lliurar els resultats a centenars de centres on els investigadors estudien els patrons a la recerca del bosó de Higgs.

Per a més informació:
UAB: Gabinet de premsa de la UAB
PIC: Manuel Delfino (delfino@pic.es) o Gonzalo Merino (merino@pic.es) tel: 935814109
IFAE: Matteo Cavalli, Director (cavalli@ifae.es) tel: 935812836
CIEMAT: Manuel Aguilar, director de Recerca (manuel.aguilar@ciemat.es) tel: 913466070
Nota del CERN:http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2012/PR16.12E.html)
Convocatòria de premsa del CERN:
http://indico.cern.ch/conferenceDisplay.py?ovw=True&confId=196564

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari