The Global Information Technology Report 2008-2009

Des de que es va publicar per primera vegada, l’any 2001, “The Global Information Technology Report”, elaborat pel World Economic Forum (WEF) en col·laboració amb INSEAD, s’ha convertit en una eina clau a l’hora de determinar les fortaleses i debilitats del sector TIC i avaluar el seu progrés; destacant, a més a més, la importància del seu desenvolupament pel creixement econòmic mundial. Una vegada més, Dinamarca i Suècia lideren els rànquings, i els segueix Estats Units en tercer lloc.

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) cada vegada es mouen més en les estratègies de comptabilitat nacional, gràcies al seu poder revolucionari com activador crític de creixement, desenvolupament i modernització. La història recent econòmica ha mostrat que les TIC són molt importants pels països per seguir innovant en els seus processos i productes i mantenir la seva avantatge competitiva.

Les noves tecnologies han permès l’accés a la informació i al coneixement a molts individus, amb conseqüències importants en termes d’educació, d’accés als mercats, de fer negoci i d’interaccions socials, entre d’altres. A més a més, per la creixent productivitat i el creixement econòmic en països en vies de desenvolupament, les TIC poden jugar un paper important en reduir la pobresa i millorar les condicions de vida i donar oportunitats als més pobres.

En aquests temps de crisis econòmica global, la capacitat extraordinària de les TIC per conduir el creixement i la innovació no haurien de passar per alt, ja que això pot jugar un paper crític no només en la facilitat de recuperació dels països, sinó també en el manteniment de la comptabilitat nacional a mig i llarg termini. El World Economic Forum creu que existeix una relació entre el creixement econòmic i les TIC, relació que hauria de ser més accentuada davant el descens sever de l’economia.

Aquest Informe ha contribuït al cultiu de la consciència, pública i privada, de la importància de difusió de les TIC en la comptabilitat nacional i en les estratègies de desenvolupament; i dels molts avantatges associats a les TIC en la vida diària, en les pràctiques de negoci, i en les activitats de govern i les interaccions amb els seus ciutadans. L’Informe identifica els factors que permeten als països beneficiar-se de les noves tecnologies, accentuant la responsabilitat de tots els individus (actors socials, empresaris i governs).

Les TIC han resultat ser un activador clau del progrés socioeconòmic i del desenvolupament, millorant la productivitat i el creixement econòmic, reduint la pobresa i millorant el nivell de vida. Les TIC cada vegada més revolucionen els processos de producció, l’accés als mercats i fonts d’informació. També tenen un impacte sobre l’eficàcia del govern, promovent la transparència i una millor comunicació i prestació de serveis amb els ciutadans.

Entre aquestes noves tecnologies, la telefonia mòbil ocupa un lloc especial per la seva difusió la passada dècada o pel seu fort impacte social i econòmic. En particular, la telefonia mòbil es considera la tecnologia més revolucionària, ja que ha reduït la pobresa en països en vies de desenvolupament.

L’Informe analitza la possibilitat d’alimentar la prosperitat econòmica global amb un major accés a Internet per part dels ciutadans. Invertint en el desenvolupament i l’acceleració d’una infraestructura global de banda ampla, es pot proporcionar accés a Internet a tot el món. Això significa que es poden crear llocs de treball, proporcionar assistència mèdica i educació, connectar a petits propietaris de negoci a nous clients i, en alguns països, crear una classe mitja que augmenti el nivell de vida i el PIB nacional.

Veure Informe

Font: FOBSIC

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari