Deu temors dels directors de TI respecte de ITIL

Adoptar les millors pràctiques recollides en el model de gestió ITIL exigeix dels CIO un compromís amb un projecte a diversos anys, així com donar veu i vot als directius de l’àrea de negoci. A més, els obligarà a fer apilament diari de tota la seva capacitat de constància i paciència, atès que la majoria de les persones de l’organització no veuran amb bons ulls la idea d’una revisió general de la forma que el departament de TI realitza el seu treball.

headache2.jpg

La premissa de realinear les operacions TI al voltant de processos estàndard, característica de ITIL, intimida a molts escèptics, mentre que les recents actualitzacions del model en ITIL versió 3, han generat confusió entre gran part dels directors de TI que ja havien començat a adoptar ITIL versió 2. “La important transformació experimentada pel marc ITIL ha alimentat l’especulació sobre les implicacions i l’abast de les modificacions”, reconeix Evelyn Hubbert, analista sènior de Forrester Research, en un informe publicat a l’octubre.

En qualsevol cas, l’èxit mundial de ITIL com model de millors pràctiques per a la gestió TU està fora de tota dubte. Per exemple, l’adopció de ITIL als Estats Units està arribant a ja els nivells europeus, segons Hubbert. Per a acabar amb els temors i reduir la confusió que dificulten un major desplegament d’aquest model, el primer és conèixer l’origen del problema.

A continuació s’exposen els deu principals temors que s’han identificat en els departaments de TI respecte de les seves propostes:

Canvi: ITIL exigeix que els CIO comuniquin constantment els objectius i progressos a la plantilla i als nivells superiors d’adreça. Es tracta d’una profunda transformació en els processos de gestió que ha de ser estretament seguit i controlat”. El problema és que la por al canvi és una mica comú a tots els aspectes de la vida, inclosos els entorns laborals.

Mesura: Un dels principals objectius buscats per la dirección mitjançant la implementació interna de ITIL és augmentar l’eficiència de les TI, que després haurà de provar-se. ITIL accentua la necessitat de mesurar i reportar sobre la qualitat dels serveis.

Limitacions de Procés: A uns altres el que els preocupa és la possibilitat que uns processos excessivament rígids puguin arribar a limitar als departaments de TI fins al punt de dur-los a l’extrem oposat al perseguit, reduint la seva eficiència.

Inversió: El temps, els recursos humans i els diners requerits per a la implementació d’un procés constituïx altre de les pors que actuen com inhibidors de l’adopció de ITIL en moltes organitzacions. Per a molts, la inversió sembla massa per a molts en comparació de la recompensa.

Desconfiança: respecte de les “buzzwords” ITIL s’ha convertit en una paraula de moda dintre de la indústria, i això fa que alguns directors de TI desconfiïn de la seva utilitat real -una desconfiança agreujada pel fet de tractar-se d’un conjunt de processos i no d’un producte tangible.

Selecció de processos: atès que ITIL predica els seus preceptes estructurant-los en uns deu processos diferents, molts departaments de TI queden gairebé paralitzats per la por a triar implementar el procés o el conjunt de processos equivocats.

Complexitat ITILv3: inclou al voltant d’un 50% més d’informació i de materials que la versió anterior del model de gestió, ja implementat per algunes organitzacions TI. La por a la complexitat existent entorn dels processos definits en la versió 3 de ITIL té, una vegada més, les seves arrels en una reacció instintiva ja tractada: la por bàsica al canvi.

Expectatives executives: els directors de TI no només han de convèncer als executius de l’àrea de negoci de la conveniència de realitzar una inversió inicial per a llançar un projecte ITIL, sinó que haurien d’arreglar-se-les contínuament per a no defraudar les seves expectatives. Així, molts temen que els seus esforços ITIL finalment no aconsegueixin satisfer les expectatives que els alts executius de les seves empreses s’hagin creat referent a això.

Grandària de l’organització: alguns departaments TU ni tan sols es plantegen la possibilitat d’adoptar ITIL a causa de la seva grandària, creient que els marcs de millors pràctiques només són aplicables a companyies mundials, Fortune 500 o grans organismes governamentals.

Inhibidor de la creativitat: el dècim i últim factor identificat està relacionat amb la tendència dels professionals de TI a pensar que aquest marc carregat de processos obstaculitzarà la seva creativitat a l’hora de gestionar la tecnologia.

Font: CIO España

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari