Premi CatPL a la Fundació Antoni Tàpies

La Fundació Antoni Tàpies va ser creada el 1984 per l’artista Antoni Tàpies amb l’objectiu de promoure l’estudi i el coneixement de l’art modern i contemporani.

Amb aquesta finalitat, la Fundació obria les seves portes el juny de 1990 a la seu de l’antiga Editorial Montaner i Simon, obra de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, restaurada i condicionada pels arquitectes Roser Amadó i Lluís Domènech Girbau. Construït entre els anys 1881 i 1885, en una fase primerenca del desenvolupament del modernisme català, aquest edifici va ser el primer de l’Eixample que integrava la tipologia i la tecnologia industrial -que combina el maó vist i el ferro- al teixit del centre urbà. Font: web Fundació Antoni Tàpies

Premi CatPL a la Fundació Antoni Tàpies; Laurance Rassel, Directora de la Fundació, agraeix el Premi CatPL

En primer lloc vull agrair a Catpl pel premi. És un honor de rebre aquest primer premi de CatPL Associació d´Empreses per al Programari Lliure.

Quina relació existeix entre la missió d’un centre d’art contemporani i l’ús de las eines de programari lliure?

Un dels objectius fonamentals de la Fundació Antoni Tàpies des de la seva creació al 1987 és la promoció, divulgació i defensa de l’art contemporani en les seves diverses formes d’expressió, posant l’accent en les manifestacions artístiques que, com l’obra d’Antoni Tàpies, siguin portadores de valors cognitius, ètics i estètics. Sota aquesta premissa, la Fundació propaga l’ús de les noves tecnologies i d’internet des d’una perspectiva on la difusió i l’ús creatiu de continguts digitals es realitzi dins d’una òptica ètica i del saber compartit.

El premi recompensa l’iniciativa de la Fundació Arts combinatòries (Lloc d’educació, exposició i recerca), que posarà a l’abast dels visitants el fons documental de la institució a través d’un espai a la mateixa seu i d’una plataforma web. L’objectiu de la Fundació és preservar i difondre els documents i materials rellevants del museu, així com els recursos educatius, per facilitar, al mateix temps, la recerca i l’experimentació al voltant de l’art contemporani i de l’obra d’Antoni Tàpies.

El projecte es desenvolupa en un termini de tres anys, durant el període 2009-2011, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Politècnica de València, i gràcies a l’ajut econòmic rebut del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio a través del Plan Avanza 2.

Aquest projecte es crea mitjançant programari lliure amb l’empresa de l’UPC, UPCnet.  L’ètica del programari lliure, podem dir, recupera les missions i les directrius d’un espai de cultura contemporània i d’un projecte creat amb finançament públic (el que es crea amb diners públics torna i es queda en el ús públic). Però també perquè el programari lliure és la millor manera d’operar i la que millor s’adapta a una dinàmica social, cultural i tècnica que sigui sostenible a llarg termini. (Es crea una xarxa, un procés obert de treball, d’investigació, de desenvolupament de l’eina que no deixa de ser la pràctica habitual en el desenvolupament del software lliure).

A més a més, apostar pel software lliure permet que altres institucions o persones individuals es beneficiïn de l’eina creada per a la dinamització de la institució, i al seu torn transformar-la i millorar-la tot documentant el procés. Permet també crear un lligam entre usuaris i programadors dins el món de les noves tecnologies, tractant d’establir una condició d’igualtat –quan no d’eliminar fronteres- entre ambdós, que fins ara no s’ha vist massa sovint.

(Cal mencionar que ja la web actual de la Fundació utilitza estàndards i formats oberts (Dublin Core i RSS) i softwares lliures (SPIP -Système de Publication Pour l’Internet Participative- i WordPress).

Laurance Rassel, Directora Fundació Antoni Tàpies

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Notícies i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari